Bicolor goud

Bicolor goud

Wat is bicolor goud precies? Letterlijk genomen betekent dit een combinatie van twee kleuren goud. Hiervoor maakt het niet uit in welke karaat gehalte de ring of sieraad is gemaakt.

 

bicolor goud

Bicolor goud algemeen

Het goud winnen we ongeveer op één kilometer diepte van de aarde. Op dat moment heeft dit de kleur geel. En dan spreken we over puur goud. Ofwel 24 karaats goud. Echter is dit goud te zacht om hier duurzame goederen van te maken. Vandaar dat we het goud harder moeten maken. Hiervoor mengen we andere metalen met het pure goud. Deze metalen noemen we de “bijzet”. En samen met het goud noemen we dit de “goud legering”. Vandaar dat een goud legering altijd uit meerdere metalen is gemaakt.

Bicolor goud gehalte

Het bicolor goud gehalte wordt altijd in een getal genoemd. In Nederland is de meest voorkomende legering, 14 karaat. Dit getal staat voor de delen goud dat in de legering aanwezig is. Bij 14 karaat spreken we over 58,5 % puur goud, of wel 585 delen goud op 1000 eenheden. We komen aan dit getal door 14 karaat te delen door 24. Vervolgens vermenigvuldigen we de uitkomst met 100. Wanneer we over 18 karaat goud spreken, dan zit hierin een aandeel van 75 % aan puur goud verwerkt. Met behulp van bovenstaande rekensom kan je zelf ieder karaat gehalte berekenen. Voor sieraden zijn de meest gebruikte bicolor goud legeringen namelijk 14 en 18 karaat. Dit zie je dan al snel terug binnen de bicolor gouden verlovingsringen.

 

Bicolor goud kleuren

Voor de term bicolor goud maakt het niet uit welke twee kleuren er worden gebruikt. De meest gebruikte kleur combinatie in bicolor goud zijn de kleuren wit en geel. Maar ook een combinatie in wit en roodgoud wordt steeds meer aangeboden. Hierin valt op dat de kleur wit bijna altijd centraal staat in de combinatie. Een kleuren combinatie van geel en rood komt dus zelden voor. Dit wil overigens niet zeggen dat dit niet mogelijk is. Want je kunt alle goud kleuren met elkaar combineren. Zelfs platina kan met goud gecombineerd worden. Maar dit kan enkel met een 18 karaat legering. En we spreken dan niet over bicolor goud, maar over een platina / goud combinatie.

 

Wetgeving goud

Nederland heeft een wetgeving wanneer je een legering goud mag noemen. Dit mag pas, wanneer deze uit minimaal 14 karaat goud bestaat. Dit is overigens niet in ieder land hetzelfde. Bijvoorbeeld in Engeland. Hier ligt het karaatgehalte lager om het goud te mogen noemen. Ga je nu naar het zuiden op de wereldkaart, dan loopt het gehalte op naar een standaard van 18 karaat. Ga je richting Azië dan ligt het ineens op een gehalte van 22 karaat.

Voor verdere informatie over de materialen, ben je van harte welkom in de winkel. Daarnaast zijn we je graag telefonisch van dienst of via mail. Wij adviseren je graag voor je aanschaf van een verlovingsring. Hierbij houden we rekening in het gebruik en de combinatie van de toekomstige trouwring.

Rings & Suits – Bicolor goud.