Diamant

Diamant

Diamant is de meest voorkomende steen in sieraden. Wil je meer over deze edelsteen weten? Lees dan verder. Wil je liever naar de collectie ringen? Klik dan HIER

 

diamant

 

Diamant Algemeen

Het woord diamant komt van het Griekse woord ”adamas”. En betekent eeuwigdurende trouw. Destijds stond het voor onoverwinnelijk, moed en macht. Hierdoor werd het tot aan de 15e eeuw enkel gedragen door koningen en adel. Nu staat het voor “passie, betovering en schoonheid”. Vandaar het gebruik van diamanten in verlovingsringen. Overigens bestaat deze traditie al sinds het jaar 1477.

Diamant is het hardste gesteente op aarde. En bestaat uit honderd procent koolstof. Deze is onder extreem hoge druk en temperatuur gekristalliseerd. Vandaar dat deze ontstaat tussen 150 tot 200 kilometer onder de oppervlakte. Want enkel op deze diepte vind je deze extreme omstandigheden. Door middel van vulkanische uitbarstingen worden deze naar de nabije oppervlakte gebracht. Hierdoor is het mogelijk om het te delven. Maar dit blijft een lastig proces. Want we moeten veel gesteente verwerken om één gram ruwe diamant te vinden. Wel meer dan zes ton. En daarbij is slechts een vijfde van deze edelsteen geschikt voor sieraden.

 

De grootste

De grootste ruwe diamant (tot nu toe gevonden) weegt 3.106,75 caraat. Deze werd rond 1905 in Zuid-Afrika gevonden. En heet “Cullinan”, genoemd naar de bezitter van de diamant mijn “Thomas Cullinan”. Hiervan zijn 105 losse diamanten gemaakt, waarvan 9 grote en 96 kleinere. Deze grote diamanten zijn verwerkt in de Britse kroonjuwelen. De grootste hiervan, weegt 530,2 caraat en draagt de naam “De grote ster van Afrika”.

 

Diamant prijzen

De prijzen worden bepaald door vier factoren. Ook wel de “4 C’s” genoemd. Deze staan voor:

Ten eerste de Cut, ofwel de slijpvorm. Ten tweede de Colour, ofwel de kleur. Als derde de Clarity, ofwel de zuiverheid en als laatste Carat, ofwel het gewicht.

Bij de slijpvorm kijken we naar de perfectie van de slijpvorm. En de kleur dient zo wit mogelijk te zijn. De zuiverheid bepaald het aantal natuurlijke imperfecties in de steen. Het gewicht drukken we uit in caraat. Deze vier factoren samen bepalen de zeldzaamheid van de steen. En hierdoor uiteindelijk de prijs.

Rings & Suits – Diamant