Geelgoud

Geelgoud

Wat is geelgoud eigenlijk? Goud komt uit de aarde. Wanneer we goud uit de aarde delven dan heeft het de kleur geel. En dan spreken we over puur goud. Ofwel 24 karaats goud. Maar dit goud is te zacht om duurzame goederen van te maken. Vandaar dat we goud harder maken. Dit doen we door andere metalen met het goud te mengen. Deze andere metalen noemen we de “bijzet”. De samenstelling van alle metalen noemen we de “goud legering”. Dus een geelgoud legering bestaat altijd uit meerdere metalen.

 

geelgoud

Geelgoud gehalte

Het geelgoud gehalte wordt in een getal weergegeven. Bijvoorbeeld 14 karaat. Dit is het aandeel goud dat in een legering zit. In dit geval spreken we over 58,5 % puur goud. Het is de rekensom van 14 karaat delen door 24 karaat. En de uitkomst vermenigvuldigen met 100. Voor 18 karaat goud spreken we over een aandeel van 75 % aan puur goud. Met behulp van deze rekensom kan je ieder karaat gehalte zelf berekenen. De meest gebruikte geelgoud legeringen voor sieraden zijn 14 en 18 karaat. Deze vind je dan ook terug in onze geelgouden verlovingsringen.

 

Geelgoud kleur

In de basis kan je het volgende stellen. Des te hoger het karaatgehalte, des te donkerder geel wordt de kleur. Vandaar dat 18 karaat geelgoud vaak als een warmere kleur wordt gezien ten opzichte van 14 karaat. Maar deze regel gaat niet altijd op. Er zijn namelijk zeven kleuren geelgoud in 14 karaat en zeven kleuren in 18 karaat geelgoud. Zo heeft ieder merk of producent zijn eigen voorkeur in goud gehalte. Maar ook in de kleur. Zo ligt de donkerste kleur van 14 karaat heel dicht bij de lichtste kleur in 18 karaat geelgoud. We spreken dan ook niet meer over kleurverschil. Maar over een kleurnuance.

 

Wetgeving goud

In Nederland mag je pas een legering goud noemen, wanneer deze uit minimaal 14 karaat goud bestaat. Deze grens is per land verschillend. Zo ligt bijvoorbeeld het minimaal karaat gehalte in Engeland lager. Opmerkelijk is ook dat wanneer je zuidelijker op de aarde komt dat het gebruik van het gehalte hoger ligt. En wanneer je naar Azië afreist, dan loop dit zelfs op tot en met 23 karaat.

Wens je nog verdere informatie over goud of andere materialen? Je bent van harte welkom in de winkel. Daarnaast zijn we je graag telefonisch van dienst of via mail. Wij adviseren je graag in de keuze naar een geelgouden verlovingsring. Hierbij houden we rekening met de bestaande sieraden van je partner. En het gebruik in de combinatie met de toekomstige trouwring.

Rings & Suits – Geelgoud