slijpvormen

Slijpvormen

Wil je meer over slijpvormen weten? Lees dan verder. Wil je liever naar de collectie ringen? Klik dan HIER

 

slijpvormen

 

Wat zijn slijpvormen ?

Slijpvormen zijn vormen waarin mineralen en edelstenen worden geslepen. Met behulp van slijpschijven en laser, geven we vorm aan ruw materiaal. Dit doen we zowel handmatig als machinaal. Bij grotere en kostbare stenen gaat de voorkeur nog steeds naar de ambacht uit. Daarin tegen wordt machinaal ingezet voor de kleinere stenen. Vooral om de kosten van het slijpen te drukken. Hier draait het om de massa en is laser bewerking het meest geschikt.

Aangezien diamant de meest begeerde edelsteen is. En vanwege de hardheid je hier de meeste vormen van kan slijpen. Gaan we in de tekst verder met diamant. Dit wil overigens niet zeggen dat onderstaande slijpvormen niet op andere edelstenen toepasbaar zijn !

 

De bekendste slijpvormen

De bekendste slijpvormen laten we hierboven in de afbeelding zien. In meest voorkomende volgorde zijn dit; Ten eerste “de briljant slijpvorm”. Ten tweede “de prinses slijpvorm”. Als derde “de baguette slijpvorm”. En als laatste “de hart slijpvorm”.

1.)   Het briljant slijpsel:

Deze slijpvorm wordt ook wel de ‘klassieke ronde diamant’ genoemd. Het is veruit de meest voorkomende vorm. Door zijn ronde en daardoor vriendelijke uitstraling het meest gebruikt in verlovingsringen. Vanwege deze vorm en 57 facetten zorgt de briljant dat 70 % van het invallend licht, direct terug weerkaatst wordt aan de bovenzijde van de steen. Dit zorgt voor een weerzinwekkende schittering. Ook wel ‘briljantie’ genoemd.

2.)   Het prinses slijpsel:

Dit is een vierkante slijpvorm met 76 facetten. Hierdoor behaald het een fenomenale schittering. Deze is koeler ten op zichtte van de briljant. Daarnaast door zijn vormgeving geeft het in deze combinatie een moderner uiterlijk. Vandaar dat deze slijpvorm ook in verlovingsringen wordt gebruikt.

3.)   Het baguette slijpsel:

De Baguette slijpvorm is langwerpig. Daarnaast met rechte hoeken geslepen. Hierdoor schittert deze minder en wordt de baguette minder als hoofdsteen gebruikt. Niettemin wordt door zijn zachte uitstraling juist de steen vaak gebruikt in combinatie met andere slijpvormen. Hierdoor komt de hoofdsteen extra tot zijn recht. En vandaar dat het gebruik veel wordt toepast. Daarmee verdiend de baguette een wel verdiende derde plaats.

4.)   Het hartvormig slijpsel:

De hart slijpvorm spreekt voor zich. De vorm zit dan ook al verstopt in de naam. Hoe romantisch wil je het hebben? Een liefdessymbool dat laat zien hoe je de partner aanvoelt. Wanneer je deze slijpvorm in een verlovingsring zet, springen de vonken ervan af.

 

Overige vormen

Naast de vier meest voorkomende zijn er nog de volgende meest gebruikte slijpvormen. Ten eerste “De hearts & Arrows”. Ten tweede “De cushion”. Als derde “De markies”. Ten vierde “De emerald”. Als vijfde “De peer”. Ten zesde “De ovaal”. Als zevende “De en triljant”. Ten achtste “De roos” en als laatste “De achtkant en bolsjewiek”. De roos, achtkant en bolsjewiek zijn slijpvormen die eerder deze eeuw werden gebruikt. Deze zijn door moderne slijpsels vervangen. Daardoor vind je deze eerder terug in vintage en art-Deco sieraden.

 

Rings & Suits – slijpvormen